Здравословно хранене Съвет 5: Яжте по-здравословни въглехидрати и пълнозърнести храни
Изберете здравословни въглехидрати и източници на фибри, особено в пълнозърнести храни, за дълготрайна енергия. В допълнение че може да бъде вкусно и удовлетворяващо, пълнозърнестите храни са богати на фитохимикали и антиоксиданти, които помагат за предпазване от коронарна болест на сърцето, някои видове рак и диабет. Проучванията показват, хората, които ядат повече пълнозърнести храни са склонни да имат по-здраво сърце. Едно бързо определение на здравословни въглехидрати и нездравословни въглехидрати. Здравословни въглехидрати (понякога известни като добри въглехидрати) включват пълнозърнести храни, боб, плодове и зеленчуци. Здравословните въглехидрати се усвояват бавно, помагат да се чувствате сити за по-дълго време и поддържат кръвната захар и нивата на инсулина стабилни. Нездравословните въглехидрати (или лоши въглехидрати) са храни като бяло брашно, рафинирана захар, бял ориз, които са били лишени от всички трици, фибри и хранителни вещества. Нездравословните въглехидрати се смилат бързо и водят до резки промени в нивата на кръвната захар и енергията. Съвети за хранене с по-здравословни въглехидрати § Включете разнообразие от цели зърна в здравословния си хранителен режим , включително цялата пшеница, кафяв ориз, просо, ечемик. Експериментирайте с различни зърна, за да намерите любимите си. § Уверете се, че наистина са пълнозърнести храни. Бъдете наясно, че думите на етикета като 100% пшеница или трици, могат да бъдат измамни. Търсете думите "пълнозърнест" или "100% пълнозърнест пшеничен" в началото на списъка на съставките. § Опитайте смесване със зърнени, като първа стъпка към преминаването към пълнозърнести храни. Ако пълнозърнести храни като кафяв ориз и пълнозърнеста пшеница не звучат добре на пръв поглед, започнете чрез смесване с други храни. Можете да увеличавате постепенно пълнозърнестите до 100%. Избягвайте рафинирани храни като хляб, макаронени изделия и зърнени закуски, които не са пълнозърнести.
Авторска статия на proteini-bg.com. Забранено копирането и използването й в други сайтове с комерсиална цел.
Прикачени файлове: |
4156news_main_455_60.jpg [ 44.85 KiB | Прегледано 7175 пъти ]
|
|