Какви са ползите и предизвикателствата да се откажем от месото Яденето на месо като естествен начин за задоволяване на глада на храната е критикувано още от времето на Питагор, който не само не яде никакво месо, но и издига на тази основа цяла метафизична доктрина. Започвайки от първите съмнения, изразени относно законността на яденето на животинско месо до наши дни, човечеството е разделено на два лагера с диаметрални позиции по този въпрос. И така, какво кара човек да казва не на месото? Полза или вреда? Плюсове на отказ на месо
Аргументирайки рационалността на вегетарианската храна, феновете на концепцията цитират много научно потвърдени факти за опасностите от яденето на месо и ползите от вегетарианската кухня:
• консумирайки растителна храна, човек не позволява натрупването на вреден холестерол в организма, което очевидно елиминира заплахата от заболявания като атеросклероза и други сърдечно-съдови патологии;
• любителите на преработеното месо, особено пържено или пушено, по-често от останалите страдат от ракови тумори в стомашно-чревния тракт и черния дроб;
• консумирайки само нискокалорични растителни храни, хората бързо отслабват;
• хора, практикуващи леки видове балансирано вегетарианство, което им позволява да пият мляко и да ядат птичи яйца, осигуряват на тялото си не само всички необходими витамини, но и достатъчно количество здравословен протеин;
• вегетарианците са с 60% по-малко от месоядците с риск от развитие на диабет тип 2;
• любителите на постната храна са по-енергични, по-малко податливи на хронични заболявания.
|