Включете подправката куркума към ястията си. Ето защо!
А на онези от вас, които тъкмо прохождат в необятния свят на кулинарните изкушения и искат да експериментират с различни подправки, сме на разположение, за да разкрием тайните на майстор готвачите. Растението куркума се слави с отлични вкусови и медицински ползи и качества, които няма как да пропуснете. Консумират се корените на растението, които, щателно стрити на прах, добиват добре познатия ни вид на подправката. Всъщност куркумата и джинджифилът са от едно семейство – именно коренната система е онова, което се използва за консумация в храните и като компонент на различни хранителни добавки и лекарства. Куркумата се отличава със способността си да придаде жълт, възбуждащ вкусовите рецептори цвят на всяко ястие. Вероятно ви е добре позната индийската кухня с типичните за нея ястия с ориз, привличащ гастрономите с божествен аромат и съблазнителен цвят. Това се дължи на кърито, което е най-популярната подправка, използвана в Индия. Кърито пък, от своя страна, съдържа именно куркума – точно на нея дължим цвета и уханието на ястията. Онова, което всъщност прави от куркумата толкова предпочитана и дистинктивна подправка, е съдържащият се в корените й куркумин. Благодарение на него се радваме на изключително много ползи, свързани с употребата на корените на това растение. Куркуминът е изключително популярен по света със своето подчертано противовъзпалително и антиоксидантно действие. В случай, че страдате от хронични възпалителни процеси, то трябва да знаете, че според редица изследвания именно те са първопричинителят на редица заболявания, свързани със сърдечно-съдовата система, метаболитните синдроми и болести с онкологичен характер. Ето защо е от изключително важно значение да се сведе до минимум рискът от поддържането на хронични възпалителни процеси в тялото.
|