Трябва ли да се откажем от десерта, за да имаме стройно тяло? Затова първото правило за правилното хранене е да не замествате обичайната с десертна храна. Стандартната схема на правилното меню изглежда така: две големи хранения (закуска и обяд), лека вечеря и няколко закуски между основните хранения. Броят на изядените калории трябва да бъде 1500-1800 калории на ден. Десертът е възможен или дори необходим, ако трябва да е в края на храненето.
Ако основното хранене се състои от бавни въглехидрати, протеини и фибри и десертът го следва, тогава се създава правилното и трайно усещане за засищане. „Сладкото веднага подава сигнал към центъра за насищане, чувстваме се сити и спираме. Тогава храната, която ядем преди десерта, започва да се преработва. Именно тя поддържа усещането за ситост не за 20 минути, а за 3–3,5 часа.
Тоест, оказва се, че сладкото, ако го изядете навреме и заедно с основното хранене, ни помага да не преяждаме и да останем в добра форма.
|